Trabuca-PGA

Het was de overgrootvader van Pedro Guilherme Andrade, António Martins Simões, die de eerste wijnstokken plantte. Traditionele variëteiten van Bairrada, zoals Baga en Castelão, overheersten. Na de oogst werden de druiven in houten vaten geplaatst, waar ze later werden gefermenteerd in een kelder die naast het huis van de familie was gebouwd. Eenmaal geproduceerd, werd de wijn opgeslagen in vaten gemaakt van hout door kuipers uit naburige steden.

Met de dood van de patriarch is het de grootvader van Pedro Guilherme Andrade, genaamd Agostinho Andrade, die de wijnproductie voortzet op het landgoed van Vale de Boi, dat in de tussentijd grotere afmetingen heeft gekregen dankzij de actie, juist van deze laatste wijnbouwer. Het was een noodzaak voor het gezin om de wijnbouw voort te zetten, maar nu een nieuw leven ingegeven door de uitbreiding van het land en de introductie van nieuwe technieken en apparatuur.

Bairrada is een DOP binnen de regio Beira Atlântico (voorheen Beiras) in het centrale noordelijke deel van Portugal. Het staat bekend om het produceren van rijke, diepgekleurde rode wijnen gemaakt van Baga-, Castelão- en Rufete-druiven, hoewel het niet helemaal het niveau van bekendheid heeft bereikt dat wordt genoten door zijn buurman in het binnenland, namelijk de Dão regio. Beiras is relatief breed, zoals bij veel Portugese regio’s, en strekt zich uit van de Atlantische kust tot aan de grens met Spanje. Bairrada ligt in de westelijke kusthelft van Beiras en geniet van het gematigde klimaat dat wordt beïnvloed door de uitgestrektheid van de Atlantische Oceaan.

Deze Regio heeft ideale condities voor de productie van stille en mousserende wijnen. De wijngaarden liggen dicht bij de Atlantische oceaan op hooggelegen klei-kalkachtige bodems. Dit zorgt voor een gematigd klimaat die tijdens de warme zomers wordt afgekoeld door Atlantische winden die evenwichtige wijnen voortbrengt met structuur en een goede zuurtegraad.