Touriga Nacional

Geschiedenis

Deze druivensoort komt vermoedelijk uit de regio Dão in het midden van Portugal en wordt voor de eerste maal in 1822 genoemd naar het gelijknamige dorp Touriga in het noorden. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat dit ras samen met de Marufo de bekende druif Touriga Franca heeft voortgebracht. Tevens is vastgesteld dat de Touriga Nacional genetisch heel dicht bij de Rufete staat, een druif uit de regio Castelo Branco in het zuidoosten van Portugal.

Smaakprofiel

De jonge Touriga Nacional bezit een diep en intens aroma dat doet denken aan Cabernet Sauvignon, zelfs in combinatie van donkere zoete vruchten met een bladachtige frisheid en een nuance van viooltjes. Tijdens de rijping tot port ontwikkelt de wijn prachtige rijke smaken van moerbei en braam, zonder de zwarte peperachtige scherpte en het verleidelijk aroma van bloemen te verliezen. Als tafelwijn heeft de wijn nogal wat tijd nodig om zijn tannine te verliezen, tenzij hij wordt gemengd met andere soorten, maar de fruitsmaken worden zoeter en rijker door rijping.

Kenmerken

De Touriga Nacional is de topdruif in het Douro gebied voor de port wijnen en is tevens belangrijk voor heel Portugal. Hij wordt beschouwd als de Cabernet Sauvignon van Portugal. Het is een stevige groeier die geen hoge opbrengsten geeft maar uitmunt in kwaliteit. Hij is droogte en hittebestendig.

Gebieden

Komt zowat voor in heel Portugal en is het belangrijkste in de Douro en in de Dão waar de wijnen voor 20% uit Touriga Nacional moet bestaan.

In Australië wordt deze druif ook gebruikt voor de portwijnen ginds. Komt verder met mondjesmaat voor in Chili, Argentinië, Californië en in Zuid-Afrika.

Synoniemen

  • Azal
  • Espanhol
  • Mortágua
  • Touriga (Australië)
  • Touriga Antigo
  • Touriga Fino
  • Tourigão