Alvarinho

Geschiedenis

Vermoedelijk is de druif in de twaalfde eeuw door monniken uit Cluny naar Iberië gebracht, maar recente studies wijzen erop dat alvarinho oorspronkelijk uit Galicië-Portugal komt. Plaatselijk wordt gedacht dat het een Riesling kloon is afkomstig uit de Elzas regio in Frankrijk, hoewel de vroegst bekende gegevens over Riesling als druivensoort dateren uit de 15e in plaats van de 12e eeuw. Er wordt ook gesuggereerd dat de druif een nauwe verwant is van de Franse druif Petit Manseng.

Smaakprofiel

De druif staat bekend om zijn kenmerkende botanische aroma met een citrusachtige ondertoon, zeer vergelijkbaar met die van Viognier, Gewurztraminer, en Petit Manseng, die abrikoos en perzik suggereren. De geproduceerde wijn is ongewoon licht, en over het algemeen hoog in zuurgraad met een alcoholgehalte van 11,5-12,5% Zijn dikke schillen en grote aantal pitten kunnen een residuele bitterheid veroorzaken.

Kenmerken

De druif heeft een dikke schil en een redelijk rendement. De druif houdt van een bodem van leisteen of graniet en heeft waarschijnlijk DNA-verband met de riesling.

Gebieden

Spanje produceert in belangrijke mate Alvarinho in de Rías Baixas DOC. In Portugal komt het veel voor in de Vinho Verde regio waar het gebruikt wordt om zowel monocépage wijnen als om assemblagewijnen te maken. Deze druif wordt sinds enkele tientallen jaren bekender en geliefder door zowel wijnmakers als binnen de grenzen van Europa, Amerika en daarbuiten.

Alvarinho wordt nu geproduceerd in verschillende Californische regio’s, ook geproduceerd in Oregon, eerst door en in de staat Washington.

Alvarinho wordt ook verbouwd in Uruguay en wordt als varietal geproduceerd door Bodegas Garzon.

Synoniemen

  • Albarina
  • Albariño,
  • Albelleiro
  • Alvarin Blanco
  • Alvarinha, Portugal
  • Azal Blanco
  • Cainho Branco
  • Galego, Portugal
  • Galeguinho, Portugal
  • Paderna