A&D Wines


Bij A&D WINES wijden ze zich aan de productie van wijnen van biologische druiven geteeld in hun boerderijen in de Vinho Verde regio. Ze respecteren het unieke karakter van elk perceel en de persoonlijkheid en de kenmerken van elke druivensoort, en transformeren ze in wijnen die hun oorsprong op authentieke wijze uitdrukken. Dit is de grootste biologische gecertificeerde wijnproducent van de regio Vinho Verde.

Geschiedenis

In 1991 begon hij met het planten van een nieuwe wijngaard van ongeveer 5 ha in Casa do Arrabalde met typische lokale variëteiten zoals Avesso, Arinto en Alvarinho.

Met een ontwikkelde wijngaard en gemotiveerd door de kwaliteit van de geproduceerde wijnen richten Alexandre en Dialina, de eigenaar en zijn vrouw, in 2005 het bedrijf A&D Wines op en plannen een uitbreiding van de infrastructuur en het wijngaardareaal. In deze context wordt Quinta dos Espinhosos, met 7 ha wijngaard, aangekocht.

Het was in 2015 dat A&D Wines besloot om verder te gaan met een ambitieuzer project door Quinta de Santa Teresa, een andere “gok” in Baião, te verwerven en 33 ha meer wijngaarden toe te voegen aan de 12 ha die al aanwezig zijn in Casa do Arrabalde en Quinta dos Espinhosos. Het doel op middellange termijn is om ongeveer 300.000 flessen te produceren en Quinta de Santa Teresa op de enotouristische kaart van de regio te zetten.

In 2020 wordt de totale wijngaard van 45 ha biologisch gecertificeerd, waardoor A&D Wines de grootste biologische wijnproducent van de Vinho Verde regio wordt.

Wijngaarden

 

Gelegen in Baião, de eigenschappen Casa do Arrabalde, Quinta dos Espinhosos en Quinta de Santa Teresa zijn samengesteld uit percelen wijngaarden van lage tot gemiddelde productie, biologisch verzorgd en in overwegend granietachtige bodems, het uitvoeren van een totaal van 45 ha wijngaard.

De drie eigendommen, hoewel alle gelegen in dezelfde subregio, beschikken over bijzondere, heel verschillende kenmerken:

De wijngaard van Casa do Arrabalde, blootgesteld aan de uitlopers van de Marão op 490m boven de zeespiegel, produceert laat rijpende druiven, gezegend met een merkbaar aroma en frisheid.

De wijngaard van Quinta dos Espinhosos ligt op een vergelijkbare hoogte, 470m, maar wordt beschermd door het bosgebied dat het omringt. Deze boerderij heeft blijk gegeven van een voorliefde voor de productie van Avesso, Chardonnay en Sauvignon Blanc van hoge kwaliteit.

Quinta de Santa Teresa, het meest recente onderdeel van dit project, ligt letterlijk op de grens tussen de regio’s Vinhos Verdes (Groene Wijn) en Douro. De wijngaarden liggen op 150 tot 340 m boven de zeespiegel. Hier vindt de bloei vroeg plaats, evenals de rijping. De wijngaarden zijn verdeeld in terrassen, gescheiden door granieten muren uit het begin van de 20e eeuw. Dit is een unieke plaats voor de Avesso, een wijnstokras met een beruchte zuurgraad, die profiteert van de mogelijkheid tot een volledige rijping.